Prikkelhoest

Prikkelhoest is een andere benaming voor droge hoest of kriebelhoest. Prikkelhoest wordt het meeste gebruikt wanneer je keel door het hoesten ook echt pijnlijk is geworden en bij het hoesten een pijnlijk, prikkelend gevoel afgeeft. Deze hoest kan lang aanhouden en veel irritatie veroorzaken.

Wat is prikkelhoest?

Een prikkelhoest wordt veroorzaakt door een hoestprikkel, zonder dat er direct aanleiding voor is. Wanneer je last hebt van een prikkelhoest moet je hoesten zonder dat je direct slijm losmaakt of ophoest. Het wordt daarom ook wel aangeduid met een niet-productieve hoest. Het vervelende van prikkelhoest is dat je het gevoel hebt dat er iets vastzit in je keel, maar het hoesten niet voor verlichting zorgt. Sterker nog, het vele en continue hoesten zorgt er waarschijnlijk voor dat de irritatie van je keel alleen maar verder toeneemt.

Symptomen van prikkelhoest

Een prikkelhoest is voornamelijk te herkennen aan de vervelende, soms pijnlijke, kriebel die maar niet uit je keel verdwijnt. Daarnaast vertoont een prikkelhoest over het algemeen de volgende symptomen:

• De prikkelhoest is droog, je hoest geen slijm op tijdens het hoesten.
• Spierpijn, veroorzaakt door het vele, krachtige hoesten.
• Keelpijn, veroorzaakt door de regelmaat waarmee de prikkelhoest terugkomt.

Het is belangrijk dat je de symptomen van een prikkelhoest herkent, zodat je weet waar je mee te maken hebt en er gericht iets aan kunt doen om deze vervelende hoest te verzachten en te verminderen.

Oorzaken van prikkelhoest

Een prikkelhoest is meestal het gevolg van geïrriteerde slijmvliezen in de luchtwegen. Deze irritatie kan worden veroorzaakt door:

• Verkoudheid of griep. De infectie bereikt dan via de neus en de mond de bovenste luchtwegen, waardoor een prikkelhoest kan ontstaan.
• Het blootgesteld worden aan te veel droge of koude lucht, zoals van een airconditioning.
• Hooikoorts. Wanneer je last hebt van hooikoorts kan de chemische stof histamine, afgegeven door de aanwezige pollen in de lucht, zorgen voor irritatie van de slijmvliezen met prikkelhoest tot gevolg.

Behandeling van prikkelhoest

Prikkelhoest gaat na verloop van tijd meestal vanzelf weer over. Je kunt zelf de nodige acties ondernemen om de pijn in de keel te verzachten en de hoestprikkel te verminderen:

• Het is goed om veel te drinken, om te voorkomen dat je een schrale keel krijgt.
• ‘Ouderwetse’ methoden als thee met honing en het zuigen op dropjes kan ook zeker geen kwaad.
• Je doet er verstandig aan te stoppen met roken wanneer je last hebt van prikkelhoest. De slijmvliezen raken alleen maar meer geïrriteerd door de rook.

Behandeling van prikkelhoest met Natterman

Natterman heeft voor elke hoest een oplossing, dus ook voor prikkelhoest. Met bijvoorbeeld de spray van Natterman kan de hoestprikkel niet alleen verminderen of wegnemen, de werkzame stoffen dragen ook bij aan het voorkomen van prikkelhoest. Bekijk hier ons complete assortiment producten.

Houd de prikkelhoest langer dan drie weken aan dan en ervaar je veel pijn tijdens het hoesten dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. De prikkelhoest wordt dan wellicht veroorzaakt door een dieperliggend medisch probleem en is een andere aanpak nodig.