Kriebelhoest

Kriebelhoest, prikkelhoest en droge hoest zijn namen die door elkaar heen worden gebruikt en dezelfde betekenis hebben, het wordt ook wel droge kriebelhoest genoemd. Voor veel mensen is het een bron van irritatie, omdat je niet direct iets uit je keel ophoest, terwijl de hoestprikkel aanwezig blijft of zelf verergert.

Wat is kriebelhoest?

Kriebelhoest is een soort hoest waarbij je geen slijm ophoest dat door het lichaam verwerkt hoeft te worden, maar er door de slijmvliezen eigenlijk zonder duidelijke oorzaak een hoestprikkel afgeven. Het vervelende van een kriebelhoest is dat het direct na het hoesten voor even de hoestprikkel wegneemt, maar dat door het vele hoesten de irritatie alleen maar verder toeneemt. Met als gevolg dat je steeds vaker, langer en krachtiger moet hoesten. De kriebelhoest is niet alleen vervelend, het kan uiteindelijk ook tot een zeer pijnlijke keel leiden.

Symptomen van kriebelhoest

Kriebelhoest vertoont meestal de symptomen die horen bij een normale verkoudheid of griep. Denk daarbij aan jeuk in de keel, een loopneus en niezen. Een kriebelhoest is daarnaast ook te herkennen aan de volgende symptomen:

• Een toename van de hoest doordat je in aanraking komt met stoffen als rook en pollen.
• Spierpijn die je krijgt van de kracht waarmee je aan het hoesten bent.
• Steeds erger wordende keelpijn door het continue hoesten.

Het is belangrijk dat je de symptomen van een kriebelhoest herkent en erkent, zodat je de kriebelhoest ook gericht kunt behandelen en ook kunt nagaan waar mogelijk de oorzaak ligt waardoor de kriebelhoest is ontstaan.

Oorzaken van kriebelhoest

Kriebelhoest ontstaat doordat je slijmvliezen geïrriteerd raken. Daar zijn een aantal duidelijke oorzaken voor aan te wijzen:

• Verkoudheid en griep is de meest voorkomende oorzaak van kriebelhoest. Via onze mond en neus verplaatst het virus zich naar de bovenste luchtwegen waar het irritatie veroorzaakt. Een infectie in de bovenste luchtwegen leidt meestal niet tot overtollige slijmvorming, maar kan wel een vervelende hoestprikkel veroorzaken.
• Slecht geventileerde lucht, rokerige ruimtes en koude lucht van bijvoorbeeld de airconditioning kan leiden tot irritatie van de luchtwegen.
• Hooikoorts is ook een veel voorkomende oorzaak van kriebelhoest. Pollen geven histamine af, een chemische stof die ontstekingen in de luchtwegen kan veroorzaken en mogelijk leidt tot kriebelhoest.

Wanneer je de oorzaak van je kriebelhoest kan achterhalen dan is het ook makkelijker om er wat aan te doen. De aanpak van je kriebelhoest kan er ook op afgestemd worden.

Behandeling van kriebelhoest

Aangezien kriebelhoest in veel gevallen wordt veroorzaakt door een verkoudheid of griep is het raadzaam om goed op je weerstand te letten. Een verbeterde weerstand kan bijdragen aan het verminderen van de kriebelhoest. Denk daarnaast aan:

• Drinken van thee met honing en zuigen op dropjes. Dit kan de pijn in de keel verzachten en mogelijk de hoestprikkel verminderen.
• Het is verstandig te stoppen met roken als je last hebt van kriebelhoest.
• Het is goed om veel te drinken, zodat je de keel blijft ‘smeren’.

Behandeling van hoest met Natterman

Natterman heeft voor elke hoest een oplossing, dus ook voor kriebelhoest. De producten van Natterman kunnen bijdragen aan het verzachten van de keel en het verminderen of zelfs helemaal wegnemen van de hoestprikkel. Heb je het gevoel dat je last gaat krijgen van kriebelhoest dan hebben we ook producten, zoals de Noscasan stroop, die mogelijk een vervelende kriebelhoest voorkomen. Bekijk hier het volledige Natterman assortiment.