Hoesten

Hoesten, je hebt er vast weleens last van. Hoesten is meestal niet erg, het helpt juist vaak om een ongemakkelijk gevoel in de keel te verlichten, doordat aanwezig slijm of vuil wordt opgehoest. Bij griep of verkoudheid kan het hoesten regelmatig voorkomen en voor wat langere periode aanhouden. Natterman heeft een oplossing voor jou als je last hebt van hoesten.

Wat is hoesten?

Hoesten is een manier van het lichaam om op natuurlijke wijze de luchtwegen en longen schoon te maken. Normaal worden stofdeeltjes of ander klein vuil middels trilhaartjes in de luchtwegen richting de keelholte gewerkt, waar het vandaan het lichaam kan verlaten. Wanneer er echter teveel vuil in zit, zoals eten dat in de luchtpijp schiet of er overmatig veel slijm wordt geproduceerd, dan zal er automatisch een hoestreflex optreden om dit te verwijderen.

Soorten hoest

Hoesten komt in meerdere soorten en maten voor. Afhankelijk van de soort hoest zijn er weer verschillende manieren om te proberen deze hoest tegen te gaan en te verlichten. We onderscheiden de volgende soorten hoest:

• Vastzittende hoest. Wanneer zich slijm in de luchtwegen bevindt zal je lichaam dit door middel van hoesten proberen op te lossen. Als het slijm blijft zitten heb je last van vastzittende hoest.
• Droge hoest. Bij deze hoest is er geen slijm of vuil aanwezig dat verwijderd moet worden uit de luchtwegen, de hoestreflex heeft geen aanwijsbare oorzaak.
• Kriebelhoest. Er is geen slijm aanwezig dat weggehoest moet worden, maar er zit wel iets in de luchtwegen wat de hoestreflex veroorzaakt.

Droge hoest en kriebelhoest worden, net als prikkelhoest, meestal als synoniemen aangeduid. Wanneer deze hoest zich ongeveer twee, drie weken blijft voordoen kan je spreken van een lang aanhoudende hoest.

Behandeling van hoesten

Hoesten gaat meestal vanzelf weer over. Houdt het hoesten langer aan dan drie weken of heb je heel veel pijn tijdens het hoesten dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Tot dat moment zijn er echter ook een aantal manieren op het hoesten proberen te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen:

• Heb je last van hoesten dan is het erg belangrijk om goed te blijven drinken, zodat de keel ‘gesmeerd’ wordt. Thee met honing is nog steeds een beproefd recept, met name wanneer je een schrale keel hebt van hoesten. Heb je vooral een pijnlijke keel dan is het raadzaam iets kouds te drinken.
• Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat de hoestklachten minder worden.
• Wanneer hoesten door vastzittend slijm wordt veroorzaakt kan stomen ook nog weleens helpen om het slijm los te maken zodat je het makkelijker ophoest.

Voor elke hoest een Natterman

Een vastzittende hoest, vervelende kriebelhoest of droge hoest, Natterman heeft voor elke soort hoest wel een oplossing. Ook voor kinderen is er een ideale oplossing voor het hoesten in de vorm van onze kindersiroop. Heb je ook last van hoesten, lees hier dan verder over onze oplossingen voor elke soort hoest.

Voorkomen van hoesten

Hoesten kan erg vervelend zijn. Het kan waarschijnlijk nooit helemaal voorkomen worden, je kunt echter wel een aantal zaken in de gaten houden die de kans op hoesten verminderen:

• Zorg ervoor dat je frisse lucht inademt. Vermijd daarom zo veel mogelijk rokerige ruimtes en plekken die niet goed geventileerd zijn.
• Merk je dat je last hebt van slijmvorming in de keel drink dan preventief veel warme dranken. Deze zorgen ervoor dat het slijm loskomt, voordat je er door gaat hoesten.
• Wanneer je merkt dat je door het vele praten wat last begint te krijgen van je keel, pak dan af en toe je rust door even de keel niet te belasten.
• Heb je het gevoel dat je ziek gaat worden dan is het uiteraard ook raadzaam of wat rust te nemen.

Hoesten is een normale reactie van het lichaam, je hoeft er dan ook niet ten koste van alles wat aan te doen om het te voorkomen. Bovenstaande tips zorgen er wel voor dat je er wellicht niet al teveel last van krijgt.