Droge hoest

Droge hoest, ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, wekt veel irritatie op. Niet alleen doordat je een schrale keel krijgt van het vele hoesten, ook omdat je vaak niet goed weet wat de oorzaak is, maar de hoestprikkel wel aanwezig blijft.

Wat is droge hoest?

Een droge hoest zorgt ervoor dat je moet hoesten, terwijl er geen slijm vrijkomt. Bij een droge hoest lijkt het alsof er iets in je keel zit, maar je krijgt het met hoesten niet uit je keel vandaan. Droge hoest wordt ook wel niet-productieve hoest genoemd, doordat er geen slijm wordt opgehoest wat voor opluchting kan zorgen. Meestal zorgt een droge hoest kort voor verlichting, waarna de hoestprikkel weer terugkeert. Het vele hoesten kan er vervolgens weer voor zorgen dat je keel- en luchtwegen geïrriteerd raken en het hoesten alleen nog maar erger wordt.

Oorzaken van droge hoest

Het is belangrijk om goed te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van je droge hoest is. Op die manier kan je het ook gerichter behandelen. Oorzaken van een doge hoest zijn te vinden in:

• Virusinfecties. Droge hoest treedt vaak op bij verkoudheid en griep, meestal halverwege of aan het einde van het ziek zijn.
• Bijwerking van medicijnen, met name van medicijnen tegen een hoge bloeddruk kun je last krijgen van een droge hoest.
• Inademen van veel droge lucht, zoals van de airconditioning.
• Allergieën, zoals hooikoorts. Meestal blijft deze beperkt tot irritatie van ogen en neus, soms dringt de hooikoorts wat dieper door, met mogelijk een droge hoest tot gevolg.
• In sommige gevallen heeft droge hoest ook een psychische oorzaak. Met name hoesten uit gewoonte, ook wel psychogene hoest genoemd, is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast kun je een droge hoest krijgen wanneer je last hebt van nervositeit of stress.

Wanneer droge hoest langer dan drie weken aanhoudt heeft dit mogelijk te maken met een dieperliggend medisch probleem. Droge hoest kan in deze gevallen bijvoorbeeld komen door astma, kinkhoest, tuberculose of bepaalde long- en hartproblemen.

Wat te doen tegen droge hoest?

Heb je last van een droge hoest dan is het handig om op de volgende zaken te letten om deze droge hoest te verlichten:

• Het drinken van iets kouds of zuigen op drop kan helpen om je pijnlijke keel te verzachten en de droge hoest mogelijk te verlichten.
• Begeef je zoveel mogelijk in goed geventileerde ruimtes en lucht deze ruimtes wanneer je kunt. Het is daarbij handig om af en toe ook buiten een wandeling te maken als je overdag vooral binnen zit.
• Probeer je keel te ontlasten door niet teveel te schrapen, ook al is dat niet makkelijk met een droge hoest. Niet te hard, te lang of te veel praten helpt ook bij het ontzien van je keel.

Natterman voor een droge hoest

Natterman heeft voor elke hoest een oplossing, dus ook voor droge hoest. Met producten als Natterman droge hoest spray en de Noscasan stroop haal je niet alleen een mogelijk effectieve behandeling in huis, de werkzame stoffen dragen ook bij aan het voorkomen van droge hoest. Lees hier meer over ons assortiment.